Odd Molly alkoi kunnianosoituksena Venice Beachillä 1980-luvulla eläneelle Molly-skeittaritytölle, joka kulki elämässä omia polkujaan ja uskalsi tavoitella unelmiaan. Tavoitteemme on inspiroida muita tyttöjä samaan. Mallisto mallistolta tasoitamme tietä uusille Mollyille auttamalla tyttöjä toteuttamaan mahdottomimmat, uskaliaimmat ja oudoimmat unelmansa.

Katso projektit Hae Tietoja

Odd Molly paljastaa:

ODD PROJECT -PROJEKTI NRO 1

Katso, kuinka Emelie Ekenborn toteuttaa unelmansa ja lentää metsän lohikäärmelintuna – puoliksi naisena, puoliksi lintuna.

”Kaikkialla maailmassa kerrotaan myyttisiä tarinoita metsiä vartioivista maagisista linnuista ja lohikäärmeistä. Ne ovat voimakkaita vapauden, taian ja rohkeuden symboleja – vastakohtia nykyajan elämäntavallemme, joka erottaa meidät luonnosta. Unelmani on rakentaa moniin erilaisiin myyttisiin olentoihin pohjautuva metsän lohikäärmelintu ja lentää metsän yli puoliksi naisena, puoliksi lintulohikäärmeenä.”
Nimi: Emelie Ekenborn
Ikä: 33
Asuinpaikka: Tukholmassa Ruotsissa
Ammatti: lavastaja

Lue lisää
Oikeanpuoleisen kuvan otsikko

Odd Molly tasoittaa tietä maailman uusille mollyille tekemällä oudoista unelmista totta.

Uusi vuosi 2014. Lavastaja Emelie Ekenbom ja hänen ystävänsä muistelevat kulunutta vuotta ja päättävät kirjoittaa tulevaisuuden varalle konkreettisia tavoitteita. Hänen ystävänsä luettelee joukon käytännöllisiä, ratkaisukeskeisiä asioita. Omalleen Emelie kirjoittaa vain: ”Haluan lentää.” Kirpeän kylmänä helmikuun aamuna alle kolme kuukautta myöhemmin Emelie seisoo Borlängen kaupungissa täydessä varustuksessa yllään lämmitetty lentopuku ja kypärä. Hän on lähdössä matkalle, jonka myötä hänestä tulee ensimmäinen nainen, joka on lentänyt ”lohikäärmelintuna”. Se on myyttinen olento, joka on puoliksi lintu, puoliksi nainen. Matka osoittautuu aikamoiseksi haasteeksi.

Mistä kaikki alkoi

Palataanpa ajassa hieman taaksepäin. Palataan 1980-luvun Venice Beachille. Yksi Odd Mollyn perustajista inspiroitui niin paljon eräästä tytöstä, joka uskalsi toimia epäsovinnaisesti ja seurata omia unelmiaan, että perusti tämän kunniaksi muotiyrityksen. ”Odd Molly on aina henkinyt alkuperäisen Mollyn henkeä: hänen rohkeuttaan ja arvojaan”, toimitusjohtaja Anna Attemark sanoi. ”Haluamme intohimoisesti tarjota tytöille tilaisuuden olla niin kuin tämä tyttö. Odd Project -aloitteemme myötä otamme askeleen eteenpäin. Jokaisen tulevan malliston myötä teemme yhden tytön unelmasta totta, joten Odd Project -projekti tasoittaa tietä uusille Mollyille maailmassamme.”

Täydellinen valinta

Kun Odd Molly törmäsi Emelieen vähän aikaa sen jälkeen kun hänen ystävänsä olivat pyöritelleet silmiään tämän mahdottomalle luettelolle, vaikutti Emelie täydelliseltä valinnalta. Mikä olisi parempi tapa käynnistää Odd Project -projekti kuin auttaa tyttöä rakentamaan omat siipensä ihan kirjaimellisesti? ”Lapsena näin unia, että osasin lentää niin kuin lintu”, hän sanoi. ”Heräsin ajatellen, että minun täytyisi vain muistaa, miten se tehdään. Olen erittäin itsepäinen. Itsepäinen aina tyhmyyteen asti. Unelmani onkin rakentaa ”lohikäärmelintu” ja lentää metsän yli. Luulen, että lentäminen ensimmäistä kertaa on uskomattoman pelottavaa. Ja myös uskomattoman jännittävää.”

Se selittää, miksi olemme täällä Borlängessä. Lohikäärmelintu saa vähitellen muotonsa vanhassa armeijan lentokonehallissa, joka on maalattu perinteisellä Falu-punamultamaalilla ja jonka ympärillä avautuva valtava pelto saa ohikulkijat luulemaan rakennusta maataloksi. Samaan aikaan Emelien on opeteltava lentämään ultrakevyellä kolmipyörällä, pelkistetyllä koneella, joka saa ensi näkemältä pään pyörälle. ”Ihmisillähän on ollut tapana piirtää asioita, joilla he ovat ajatelleet voivansa lentää jo ennen kuin ovat osanneet lentää. Tässä on kyse sellaisesta. Tämä on kuin siipi ja tuoli... Siinä kaikki.”

Valtava henkinen haaste

Kolmipyörä on Emelielle paras tapa aistia yläilmoissa liitelyn vapaus ilman, että hän ärsyttää vuosien takaisessa onnettomuudessa saamaansa selkävammaa. Kolmipyörällä lentämisen opettelussa on toinenkin haaste: aika. Luvan saamiseen kuluu yleensä noin vuosi. Emelie toivoo olevansa valmis lentämään parin kuukauden kuluessa. Häntä auttaa Robin Fjellström, lennonopettaja, joka on vähäsanainen mies mutta jolla on takanaan vuosien kokemus. Hän on lentopiireissä eräänlainen kansallisjulkkis ja hyvin tietoinen Emelietä odottavasta haasteesta. ”Voidakseen opetella lentämään täytyy olla henkisesti hyvin vahva. Jos autoa ajaessa hermostuu tai joutuu paniikkiin, voi aina pysähtyä tien reunaan ja nousta ulos. Ilmassa tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole. Sitä joko laskeutuu tai ei lennä enää koskaan.”

Sään asettama haaste

Ruotsin sää vaikuttaa myös asiaan. Emelie lentää Robinin hyväksyminä päivinä aamuviidestä lounasaikaan lyhyissä jaksoissa harjoitellakseen vaikeimpia osuuksia: lentoon lähtöä ja laskeutumista. Ja sitä, ettei jäädy. Lämmitetystä puvusta huolimatta avoistuimessa korkealla ilmassa on lähes sietämättömän kylmä. Kun on kulunut 20 minuuttia, Emelie ei pysty taivuttamaan sormiaan tai lausumaan yhtään ymmärrettävää sanaa radionsa kautta.

Ihmisillähän on ollut tapana piirtää asioita, joilla he ovat ajatelleet voivansa lentää jo ennen kuin ovat osanneet lentää. Tässä on kyse sellaisesta. Tämä on kuin siipi ja tuoli... Siinä kaikki.

Hän viettää iltapäivät lukien loputtomasti teoreettiseen puoleen liittyviä kirjoja. Ja tietenkin hän käyttää lavastajan taitojaan lohikäärmelinnun suunnittelussa.

Lohikäärmelintu herää eloon

”Minua ovat aina kiehtoneet maailmalla kerrotut myytit linnuista, joilla on naisellisia piirteitä. Jotkut niistä toivat hyvää onnea ja toiset elämää, mutta jotkut toivat kuolemaa. Ne symboloivat monella tavalla sitä, miten yhteiskunta on suhtautunut vahvoihin naisiin. Haluan, että lohikäärmeessäni on metallinen tuntu, mutta lohikäärmeen iho. Haluan myös tehdä asun, joka tekee minusta kiinteän osan olentoa niin, että tuntuu siltä kuin lentelemässä olisi oikeasti Emelie-lohikäärme, joka tuo rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa!” Hänen silmänsä kirkastuvat, kun hän kuvailee visiotaan. Robin on kuitenkin huolissaan: ”Jos teemme liikaa muutoksia siipeen, aerodynaaminen suorituskyky muuttuu, mikä voi olla erittäin vaarallista.” Nouseeko lohikäärmelintu siis lentoon? Kukaan ei tiedä varmasti ennen kuin koittaa se päivä, jolloin on aika kokeilla. Ensimmäisessä Odd Project -projektissa on kyse pääasiassa siitä, että naisia inspiroidaan olemaan rohkeita.

Ei vain Emelietä, vaan kaikkia maailman Mollyja. Kaiken kukkuraksi myös Odd Mollyn TAPA toteuttaa Odd Project -projekti vaikuttaa maailmaan. Odd Molly työskentelee lahjakkaiden luovien naisten kanssa, joita ovat esimerkiksi tämän artikkelin valokuvat ottanut valokuvaaja Anna Bergqvist, asun suunnittelija Ulrika Svalling ja 3D-graffitimaalari Ebba Chambert, joka herättää lohikäärmeen eloon. Ajatuksena on, että jokainen projekti tasoittaa samalla tietä useammille unelmille ja useammille maailman lahjakkaille naisille.

Mahdottomasta mahdollista

Lentoalueella aamu valkenee taustalla olevia lumipeitteisiä tuntureita vasten. Emelie värisee hieman, mutta on optimistinen tiivistäessään unelmansa: ”Ihmiset eivät osaa lentää. Meillä ei ole kykyä siihen, joten tietenkin haluamme tehdä juuri sen. Haluamme tehdä mahdottoman.

ERITYISKIITOKSEN ANSAITSEVAT...

Graffititaitelija EBBA CHAMBERT

Koska Odd Project -projekteissa pyritään työskentelemään ainoastaan naispuolisten taiteilijoiden, valokuvaajien, suunnittelijoiden ja muusikoiden kanssa, jokainen niistä tasoittaa samalla tietä muille maailman lahjakkaille naisille.

Tapaa naiset, jotka tulkitsivat ja auttoivat herättämään eloon Emelien vision, suunnitelman ja luonnokset metsän lohikäärmelinnusta ja hänen asustaan!
c

Ikä: 25
Asuinpaikka: Kööpenhamina
Tausta:
”Koulussa minulla oli ongelmia kaikkien opettajien kanssa, paitsi yhden, joka ymmärsi, että pystyin keskittymään paremmin silloin kun piirsin. Niinpä opiskelin 2 vuotta taidekoulussa Göteborgissa, mutta käsitin lopulta, etten tarvitse koulun tunnustusta tai lupaa keneltäkään tehdäkseni sitä mitä haluan. Ensimmäinen näyttelyni järjestettiin Urban Art -tilassa Göteborgissa, ja pian tämän jälkeen pääsin Kööpenhaminaan maalaamaan ensimmäisen seinäni. Olin niin innoissani, että maalasin 18 päivää yhtä soittoa.”

Tutustu Ebban muihin töihin osoitteessa www.ebbachambert.com

”Minua kannustaa ja inspiroi ihmisen ja tuntemattoman välinen kohtaaminen”

Musiikin takana TULA

c

Tula on ruotsalainen taidepopprojekti, jossa jokainen laulu kertoo jakson tarinasta. Seikkailun päähenkilön nimi on Tula.

Berliinissä asuvan ruotsalaiskvintetin laulu on hienostunutta mutta voimakasta, ja bändin musiikki on omintakeinen yhdistelmä orgaanista ja elektronista poppia.

Bändi muodostui viikon sisällä, kun jäsenet muuttivat yksi toisensa jälkeen Berliiniin, ja yhdessä se muutti löytämänsä hylätyn varaston yksityiseksi studioksi, jossa se vietti vuosia hioen samalla soundiaan live-yleisöjen edessä. TULAsta on tullut kiinteä osa Berliinin klubiskeneä, ja se on esiintynyt livenä eri puolilla Saksaa ja muualla Euroopassa.

Lue lisää osoitteesta tula.nuAsu: ULRIKA SVALLING

Ikä: 62
Asuinpaikka: Tukholma
Tausta:
”Jo teini-ikäisenä aloin ommella ystäville vaatteita – ”Lontoo-tyylisiä”, jollaisia ei löytänyt silloin paljoakaan Ruotsista. Kun olin 17-vuotias, muutin Tukholmaan hankkiakseni kunnollisen vaateompelijan koulutuksen. Työskentelin hetken aikaa mallina Pariisissa ja Lontoossa ennen kuin aloin luoda omia muoti-ideoitani yhdessä Vivianne Tvillingin kanssa yrityksessä Kläder & Sånt Tukholman vanhassakaupungissa. Siitä lähtien olen tehnyt kaikenlaista, kuten ommellut asuja Ingmar Bergmanin elokuvaan Fanny ja Alexander, opettanut sekä järjestänyt kokeita ja karsintoja Central St. Martins -taideyliopistossa ja Royal Albert Hallissa. Silti työskentelen koko ajan muodin parissa.”

Mikä on ollut kaikkein inspiroivinta?
”Sitä on vaikea sanoa. Olen 100-prosenttisesti intohimoa, ja mottoni työssä on: ”Älä koskaan luovuta”. Jotain uutta ja mielenkiintoista on aina kulman takana."

Valokuvaaja ANNA BERGKVIST

Ikä: 29 

Asuinpaikka: Tukholma
Mikä inspiroi sinua?
Minua motivoivat asiat, jotka provosoivat minua ja vaikuttavat tunteisiini, kuten epäoikeudenmukaisuus, ennakkoluulot ja ihmiset, joilla ei ole empatiaa. Löydän inspiraatiota kaikkialta päiväunelmista arjen realiteetteihin.
Minkä muiden projektien parissa olet työskennellyt?
Rakasta projektien parissa työskentelyä! Muutama vuosi sitten osallistuin erääseen näyttelyyn latvialaisessa orpokodissa toteuttamallani valokuvaprojektilla. Olen myös matkustanut Vietnamiin valokuvaamaan tarinaa tehtaissa työskentelevistä naisista. Olen taistellut hyttysiä vastaan kuvatessani elokuvaa Taalainmaan metsissä Ruotsissa ja dokumentoinut Kurdistanin vuoristossa sijaitsevan pikkukylän asukkaiden elämää.

Tutustu muihin Annan töihin osoitteessa www.annabergkvist.com

OLETKO SEURAAVA MOLLY?

Onko sinulla villiä, suurta ja seikkailuntäyteistä unelmaa? Tai ihan vain epätavallista unelmaa, jonka haluat toteuttaa? Hae siinä tapauksessa tukea Odd Projects -tukiohjelmastamme. Tästä eteenpäin jokainen uusi Odd Mollyn mallisto auttaa jotakuta tyttöä saavuttamaan elinikäisen unelmansa. Mallisto mallistolta raivaamme tietä uusille Mollyille.

Kerro meille lyhyesti, kuka olet ja mitä teet tällä hetkellä. Kuvaile myös unelmaasi. Lähetä hakemuskirje, jonka mukana on valokuva tai video (esim. tietokoneella tai matkapuhelimella).

ALOITA

Tutustu aiempiin hakijoihin